"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни зібралися у відпустку

Вівторок, 13 січня 2009, 10:17
 

Міністерство економіки запропонувало спростити підвищення цін на продукти харчування, скасувавши обов'язкове узгодження їх зміни з місцевою владою, а також граничну рентабельність виробництва хліба.

Компанії підтримують таке рішення, відзначаючи, що тривале узгодження цін може призвести до банкрутства підприємств, пише видання "Комерсант-Україна".

У понеділок Мінекономіки оприлюднило проект постанови Кабінету міністрів про скасування обов'язкового декларування змін оптово-відпускних цін на продовольчі товари, введеного 17 жовтня 2007 року.

До цих пір підприємства повинні були декларувати зміну цін більш ніж на 1% протягом місяця на борошно, цукор, м'ясо, ковбасні вироби, яйця, молоко, сир, сметану, вершкову і соняшникову олію.

Така схема повинна була дозволити облдержадміністраціям, Київській та Севастопольській міськдержадміністрації зупинити інфляцію.

"Але у зв'язку з ціновою сезонністю на ринках продовольчої сировини середньомісячний приріст становив іноді до 10%, і підприємства харчової промисловості через постійні зміни цін змушені були щомісяця готувати пакет документів для декларування, що суттєво збільшувало адміністративні витрати", - йдеться у висновках Мінекономіки .

Більше того, у відомстві впевнені, що збереження декларування цін в умовах кризи і відсутності у підприємств обігових коштів призведе до падіння обсягів виробництва продуктів харчування та їх дефіциту на внутрішньому ринку.

За даними Держкомстату, в 2007-2008 роках продукти харчування подорожчали на 24,7-24,5%.

Мінекономіки також вирішило позбавити місцеву владу права визначати граничну рентабельність виробництва борошна, хліба і хлібобулочних виробів.

За інформацією Мінекономіки, облдержадміністрації встановили граничний рівень рентабельності на масові види хліба - 2-5% (в окремих областях - до 15%), який "не забезпечує одержання прибутку, необхідної для розширення виробництва".

Можливість місцевої влади обмежувати рентабельність виробництва інших продуктів харчування Мінекономіки пропонує зберегти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: