RosUkrEnergo загрожує національній безпеці України?

Вівторок, 13 січня 2009, 10:05
 

Голова комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Анатолій Гриценко вимагає від АМКУ невідкладно перевірити інформацію щодо придбання газотрейдером RosUkrEnergo контрольних пакетів українських підприємств з постачання газу (облгазів та міськгазів) і отримання відповідного контролю над 75% обсягу газу, що продається в Україні.

З відповідним листом він звернувся до в.о. голови Антимонопольного комітету України Олександра Мельниченка, повідомляє прес-офіс парламентаря.

При цьому Гриценко вказав, що співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ сам заявив в інтерв'ю "російський газеті "Ведомости", що РУЕ вже контролює 75% продажу газу в Україні", при чому точний перелік придбаних РУЕ облгазів чи міськгазів не наводився.

Гриценко наголосив, що АМКУ не оприлюднював інформації про надання дозволу газотрейдеру RosUkrEnergo чи афільованим з ним особам на набуття контролю над підприємствами з постачання газу до України.

Реклама:

"Таким чином, якщо набуття контролю над такими підприємствами має місце, RosUkrEnergo допустило порушення закону України "Про захист економічної конкуренції", а саме - здійснило концентрацію без отримання попереднього дозволу Антимонопольного комітету", - зазначив голова парламентського комітету.

Він також наголосив, що у випадку підтвердження наведеної інформації, до порушника необхідно вжити санкцій, що передбачено законом, та поінформувати парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони.

"Мені не зрозуміло, чому держава Україна дозволила, щоб компанія, зареєстрована у Швейцарії, співвласником якої є російський "Газпром" і окремі фізичні особи з України, перебрали на себе контроль за розподілом 50 млрд. кубометрів газу в Україні? Це - проблема національної безпеки України і наш Комітет не залишить це питання без належного реагування з боку держави!", - заявив Гриценко.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: