"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" зробив підніжку Україні

Понеділок, 12 січня 2009, 23:34

Рішення "Газпрому" про пробне прокачування газу на газовимірювальну станцію "Орловка" є "підніжкою" "Нафтогазу".

Таку думку висловив агентству "Інтерфакс-Україна" експерт в області транзиту, який побажав залишитися невідомим.

За його словами, обраний "Газпромом" маршрут транспортування російського газу через газовимірювальну станцію "Суджа" (Курська область) на ГРС "Орловка" (Одеська обл.) є найбільш технологічно складним для здійснення при нинішньому стані газотранспортної системи України.

Експерт пояснив, що особливістю цього маршруту є те, що він проходить осторонь від підземних сховищ газу і частково, через Молдавію, а точніше - Придністров'я .

Він нагадав, що до 1 січня 2009 року постачання на вхід української ГТС перевищували 400 млн куб. м на добу, потім були знижені приблизно на 100 млн куб. м, 6 січня упали нижче 100 млн куб. м, а з ранку 7 січня цілком припинені.

Реклама:

"Нафтогаз України" у таких умовах змушений був припинити подачу газу на вихід своєї ГТС і перевести її в автономний режим роботи, підтримуючи тільки за рахунок підйому газу з підземних сховищ газу (ПСГ) і внутрішньо видобутку, обсяг яких технологічно обмежений рівнем близько 210 млн куб. м на добу і 60 млн куб. м на добу відповідно.

Він пояснив, що в зимовий час традиційно працювала схема заміщення, коли частина газу, що надходить на східний кордон України, споживалася в східних регіонах і заміщувалася за рахунок підйому газу з ПСГ у західних регіонах країни.

"Повне припинення Росією постачань газу зламало цю традиційну схему. Імовірно, у "Нафтогазі" просто не припускали, що Росія зважиться зупинити постачання в Європу", -- вважає експерт.

Він додав, що додаткова складність у виконанні задекларованого пробного прокачування полягає в тім, що на вхід у систему буде подаватися обмежений обсяг - трохи більше 50 млн куб. м, а не всі 300 млн куб. м.

"Фактично, у час, що залишився, треба встигнути накачати тиск майже у всій ГТС, а для цього доведеться ще сильніше посилити політику економії газу і скоротити його внутрішнє споживання", - відзначив експерт.

Як повідомлялося, "Газпром" планує почати прокачування газу о 9:00 за київським часом 13 січня. Через 36 годин цей газ має бути поданий таким же тиском через ГРС "Орловка".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: