Газпром хоче, щоб Україна сама шукала технологічний газ

Понеділок, 12 січня 2009, 22:10
У "Газпромі" зазначають, що Україна може вирішити проблему технічного газу трьома шляхами, і називають умови української сторони про надання технічного газу "незрозумілими".

Про це заявив у понеділок у Брюсселю в інтерв'ю журналістам заступник глави правління ВАТ "Газпром "Олександр Медведєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, і наш подив (українська сторона) поставила якісь умови", - сказав він.

"У виступі віце-прем'єра України (Григорія Немирі) пролунало, що умовою поновлення транзиту має бути надання "Газпромом" на незрозумілих умовах, які нікому не пред'являлися, ні з ким не обговорювалися, горезвісного технічного газу, який насправді називається паливним газом і ніколи не є предметом дискусії й обговорень у рамках транзитного контракту", - заявив Медведєв.

Він пояснив журналістам, що транзитна ставка покриває усі витрати, включаючи витрати на паливний газ, "якою би вона (транзитна ставка) не була".

Реклама:

"Крім того, що це поза практикою міжнародного газового ринку, в України є три можливості рішення цієї проблеми", - сказав Медведєв.

Такими можливостями він назвав використання Україною власного газу, використання газу, закачаного в підземні сховища, а також придбання газу у російської сторони.

Разом з тим, Медведєв висловив сподівання, що ця умова не стане перешкодою для поновлення поставок газу в країни ЄС.

"У нас ніяких додаткових умов немає, крім того, щоб спостерігачі були на місцях і могли по погодженим з Європейським Союзом технічним інструкціям приступити до роботи", - пояснив він позицію російської сторони.

"Ми ще раз підтверджуємо, що якщо не буде створено перешкод для роботи міжнародних спостерігачів, ми будемо готові почати транзит російського газу в Європу через Україну в зазначений термін. Ми будемо сподіватися, що ніяких перешкод не буде", - сказав представник "Газпрому".

У той же час, рада міністрів енергетики Євросоюзу, яка зібралася в понеділок на надзвичайне засідання в зв'язку з газовою кризою, закликала Росію та Україну негайно відновити поставки газу в ЄС.

У постанові ради говориться, що це необхідно "для відновлення довіри до обох сторін і запобігання подальшого економічного збитку і страждань громадян ЄС і сусідніх з ним країн".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: