Путін пообіцяв давати технологічний газ. Питання в ціні

Понеділок, 12 січня 2009, 16:58
 

Росія згодна надавати Україні технологічний газ для транспортування газу в Європу, однак Києву і Москві необхідно погодити ціну цього технологічного газу.

Про це сказав в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" посол Чехії в Україні Ярослав Башта.

"Володимир Путін пообіцяв нам, що після відновлення поставок, крім газу, призначеного для експорту в ЄС, у систему буде подаватися також необхідний обсяг технологічного газу", - сказав він.

"На приклад, для транспорту 300 млн кубометрів у день має бути додатково надано 21 млн кубометрів технологічного газу", - додав Башта.

Реклама:

"Залишається питання, що Україні і Росії необхідно буде погодити без участі ЄС,- мова йде про вартість даного технологічного газу", - підкреслив посол.

Він зазначив, що на приклад турецька сторона стягує плату за транзит, до якої додається технологічний газ в обсязі 15% від газу, що транспортується.

"Ми намагалися підрахувати обсяг технологічного газу, який потрібен для транзиту по Україні. Ця цифра коливається в залежності від пори року, температури, обсягу газу й інших факторів", - розповів він.

"Узимку мова йде про приблизно 8%, влітку - менш 5%. У середньому за рік виходить близько 5% від газу, що транспортується, або між 13 млн і 17 млн кубометрів газу на день", - зазначив Башта.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!