В Чехії нагадали про обіцянку Росії забезпечити Україну технологічним газом для транзиту

Понеділок, 12 січня 2009, 16:32
 

Посол Чехії в Україні Ярослав Башта заявляє про обіцянку Росії Європейському Союзу забезпечити Україну технологічним газом, призначеним для технологічного забезпечення транзиту до Європи.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"(Прем'єр-міністр Росії) Володимир Путін пообіцяв нам, що після відновлення поставок, крім газу, призначеного для експорту в ЄС, у систему буде подаватися також необхідний обсяг технологічного газу", - сказав Башта.

Прикладом, з його слів, для транзиту 300 млн. куб м газу на день повинен бути додатково наданий 21 млн. куб. м технологічного газу.

Реклама:

"Залишається питання, що Україні й Росії необхідно буде погодити без участі ЄС, - мова йде про вартість даного технологічного газу", - додав посол.

Також Башта повідомив, що терміни роботи моніторингової комісії з транзиту газу ще не визначені.

"Насправді терміни ще не визначені. Через місяць ми вирішимо, чи є необхідність у продовженні роботи", - зазначив Башта.

Крім того, за словами посла, планується встановити автоматичну систему фіксації показників газу й отримано згоду як України, так і Росії на те, щоб ця система продовжила роботу після від'їзду спостерігачів.

Як повідомлялося, 11 січня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на спільній з прем'єр-міністром Чехії Міреком Тополанеком прес-конференції повідомила, що газ, призначений для технологічного забезпечення транзиту в Європу, буде надаватися російською стороною, а Україна розрахується за нього після підписання договорів про поставки російського газу в Україну й умови його транзиту.

Росія неодноразово заявляла про те, що транзит її газу через Україну повинен забезпечуватися технологічним паливом з ресурсів України.

Щорічно Україна використовує приблизно 6,4 млрд. куб. м гази для забезпечення транзиту російського газу.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: