"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна щороку "дарувала" Росії 4 мільярди на транзиті - Соколовський

Понеділок, 12 січня 2009, 13:35
 

У результаті "братських" відносин у газовій сфері Україна щороку "дарувала" Росії не менше 4 млрд. дол., заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

Він наголосив, що міф про те, що Росія по-братньому, тобто "собі у збиток" допомагала Україні пільговими цінами на природній газ, не відповідає дійсності.

Про це свідчить аналіз динаміки ціни російського газу для України, плати за транзит російського газу територією України та його зберігання в підземних газосховищах України, повідомляє прес-служба президента.

Порівняння не на користь України, тобто "на так званих пільгових цінах ми втрачали суттєво більше, аніж російські партнери", зауважив Соколовський.

Реклама:

"Так, Україна у 2007 році протранспортувала 112,1 млрд. кубометрів російського газу за тарифом 1,7 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км. Середньоєвропейський тариф складає близько 4,7 дол. У результаті лише в 2007 році Україна втратила 3,6 млрд. дол.", - пояснив уповноважений президента.

"Окрім того, за рахунок пільгової ціни для російських партнерів за послуги українських підземних газосховищ ми втрачаємо додатково ще близько 0,3-0,5 млрд. дол. щороку", - додав він.

Соколовський зауважив, що "з огляду на такий реальний стан речей стає зрозуміло, чому російські партнери усіляко намагаються уникнути підвищення до ринкового рівня тарифу за транспортування газу територією України".

"Адже додаткові 4 млрд. дол. платежів Україні для "Газпрому", який вже зазнає серйозних фінансових проблем, будуть не підйомними", - заявив уповноважений президента.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!