"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аграрії знайшли свої слабкі місця

Понеділок, 12 січня 2009, 12:27

В умовах погіршення кон'юнктури світових і українського товарних ринків, а також різкого скорочення обсягів державної підтримки в 2009 році, ключовим фактором стабільного господарювання в сільському господарстві України є підвищення ефективності роботи сільгосппідприємств.

Таку позицію висловлює асоціація "Український клуб аграрного бізнесу".

"Більшість агроформувань асоціації вже ідуть цим шляхом, інтуїтивно відчуваючи наявність невикористаних резервів або непродуктивних витрат, однак дійсно вагомих результатів можна досягнути у разі використання сучасного економічного інструментарію, що вже доступний і для українських сільгосппідприємств", - зазначає з посиланням на керівника групи експертів УКАБ Володимира Лапи прес-служба асоціації. .

"Однією з форм такої роботи є бенчмаркінг-аналіз, - зазначає координатор проекту "Впровадження системи порівняльного аналізу agri benchmark в Україні і Росії" Інна Ільєнко, - в умовах достатньо високої відкритості українських ринків агропродукції він дозволяє виявити сильні і слабкі сторони вітчизняних господарств у порівнянні із основними конкурентами на світових ринках.

Реклама:

Це дозволяє зробити усвідомлений вибір щодо пріоритетів виробництва, а також оптимізувати виробничі процеси або проаналізувати сильні і слабкі сторони технологій, що застосовуються".

За словами Інни Ільєнко, підприємства, що долучились до реалізації проекту в 2007 році, в 2008 році зможуть отримати результати порівняльного аналізу, а надалі ця робота буде продовжена на щорічній основі. При цьому розглядається можливість формування системи порівняльного аналізу на національному рівні.

Іншою формою економічного аналізу роботи сільгосппідприємств є розрахунок ефективності роботи, зазначають в УКАБ. Зокрема, проведені розрахунки свідчать, що середньостатистичне підприємство степової зони використовує лише 40% наявного потенціалу, якщо порівнювати із найбільш ефективними підприємствами.

За словами президента УКАБ Алекса Ліссітси, серія інших розрахунків, проведених на прикладі Черкаської області, дозволила визначити не лише середній рівень ефективності, але й ідентифікувати основні причини низької ефективності.

"В окремих випадках це була надмірна зайнятість, недостатнє технічне забезпечення, неоптимальний розмір землекористування, - констатує Алекс Ліссітса, - адже в кожному підприємстві своя структура витрат і доходів. Однак застосування сучасного економічного інструментарію, що використовується в розвинутих країнах вже більше 10 років, дозволяє чітко ідентифікувати проблему і надати відповідні рекомендації".

В УКАБ переконані, що використання цих та інших засобів економічного аналізу дозволить сформувати системні і комплексні підходи до підвищення ефективності господарювання на корпоративному рівні, що особливо важливо в складних економічних умовах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: