"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Трубу" Росії не віддадуть

Понеділок, 12 січня 2009, 11:06
 

Радник прем'єр-міністра України Олександр Гудима не знає про переговори Росії про купівлю частки в "Укртрансгазі", транспортної "дочки" держхолдингу "Нафтогаз України".

Про це пише російська газета "Ведомости".

Як відомо, прем'єр Росії Володимир Путін напередодні заявив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD, що Росія готова брати участь у приватизації української газотранспортної системи, "якщо Україна на це зважиться".

На думку Гудими, навряд чи йтиметься про приватизацію газотранспортної системи України: навіть якщо уряд зважиться на це, переговори займуть дуже багато часу.

Реклама:

Представник російського уряду від коментарів відмовився. "Газпром" заперечує всі домисли на свій рахунок, пише видання.

У той же час газета зазначає, що напередодні радник президента України з газових питань Іван Діяк сказав їй, що "Газпром" домагається права керувати транзитною трубою, і саме це може пояснювати жорстку позицію Москви і те, що з 7 січня концерн уперше цілковито перекрив транзит територією України убік ЄС.

У свою чергу, колишній заступник голови правління "Газпрому" Олександр Рязанов упевнений: Україна "одній Росії трубу точно не віддасть". "Тільки якщо "Газпром" буде брати участь в управління разом з європейцями чи американцями", - вважає він.

Колишній менеджер концерну нагадує, що питання про участь "Газпрому" в управлінні транзитною трубою України порушувалося в ході всіх минулих газових конфліктів і протистоянь Москви і Києва.

У 2002 році Україна й Росія підписали угоду про створення газотранспортного консорціуму (50:50), який керував би українською трубою; у 2003 році до них приєдналася Німеччина. Але консорціум так і залишився на папері, а приватизація труби заборонена за українським законодавством.

Між тим, зараз Україні та Росії належить домовитися про ціну на газ на 2009 рік, ставку на транзит для "Газпрому", розмір боргу за 2008 рік і за газ, дібраний "Нафтогазом" 1-6 січня цього року.

Росія пропонує 450 дол. за 1000 куб. м як мінімум на січень, за транзит, як говорив Путін, готова платити 3,4 дол. за 1000 куб. м на 100 км проти 1,6 дол. 2008 року, а борг за 2008 рік оцінює в 614 млн. дол.

Україна цей борг не визнає, справедливою вважає ціну близько 200 дол. за 1000 куб. м, а ставку транзиту - близько 2 дол., нагадує Гудима.

За "технологічний газ", дібраний у перші числа січня, Україна готова заплатити, але пізніше, сказала напередодні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: