"Газпром" звинувачує Україну в деструктиві

Понеділок, 12 січня 2009, 08:45
 

Українська сторона, супроводивши свій підпис під "Правилами моніторингу транзиту природного газу через Україну" спеціальною декларацією, знову зайняла деструктивну позицію.

Про це заявив Агентству газової інформації офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, передає агентство "Интерфакс".

За його словами, ця "декларація означає, що Україна в односторонньому порядку змінила базові положення даного документа".

"Тоді як на робочому рівні експерти Росії і Європейського Союзу вже погодили технічні умови моніторингу і інструкцію для роботи Представників контрольної комісії, Україна знову зайняла деструктивну позицію. Будь-яка розсудлива людина, поклавши поряд два документи, зрозуміє, ця декларація - чиста провокація і спроба позбавити перший документ всякого сенсу", - заявив представник "Газпрому".

Реклама:

За його словами, текст цієї декларації досі не наданий російській стороні, проте вже циркулює, і представники "Газпрому" змогли з ним ознайомитися.

"Залишимо без коментарів політичну частину вказаної декларації, що стосується надійності транзиту російського газу через територію України, несанкціонованого відбору цього газу і наявності заборгованості за поставлений газ. Позиція Росії з перерахованих питань висловлювалася неодноразово і детально. Актуальнішими сьогодні вважаємо технічні питання, викладені в українській декларації", - нагадав він.

"Україна вимагає від Росії безкоштовно надати їй 21 млн. куб. м газу щодня для забезпечення транзиту. Проте, згідно діючому транзитному контракту, НАК "Нафтогаз України" повинен використовувати на технологічні потреби газ із власних обсягів, або купити його у "Газпрому" або будь-якого іншого постачальника. Як варіант - купити його у одержувачів експортних об'ємів російського газу, що йде транзитом через територію України", - сказав Купріянов.

"Крім того, українська декларація відводить для роботи комісії максимум два місяці. Хоча, на нашу думку, дана комісія повинна працювати аж до повного вирішення конфліктної ситуації з транзитом газу європейським споживачам, зокрема - до закінчення судових розглядів з даного питання. До речі, судові позови чекають українську сторону і у зв'язку з непогашеною заборгованістю за газ, що становить 614 млн. дол.", - нагадав представник "Газпрому".

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: