Усунуто штучну перешкоду для транзиту газу до Європи

Неділя, 11 січня 2009, 16:09
 

За домовленостями президента України Віктора Ющенка з керівництвом Чеської Республіки, яка головує в ЄС, керівництвом Європейської Комісії та Російської Федерації, з метою розблокування процесу транспортування російського природного газу через територію України створюється спільна експертна група для моніторингу транзиту російського газу до європейських споживачів.

Ющенко доручив уряду в рамках його повноважень провести переговори із Сторонами і забезпечити реалізацію згаданих домовленостей, повідомляє агентство "УНІАН". 

Уряд України на виконання цього доручення голови держави провів переговори, в результаті яких підписано тристоронній документ - спільне технічне завдання.

Документ про моніторинг транзиту російського газу підписано представниками Європейської Комісії, уряду України та уряду Російської Федерації, які домовилися невідкладно створити спільний механізм для експертного спостереження транзиту російського газу через територію України.

Реклама:

Зафіксовані в документі положення передбачають, що Європейська Комісія, уряд України та уряд Російської Федерації спільно формують експертну групу, до складу якої з кожної сторони входять до 25 експертів.

Ця спільна група має здійснювати моніторинг на паритетних умовах як на території України, так і на території Російської Федерації.

Фактично ця моніторингова група мала б забезпечити спостереження за проходженням російського газу з території РФ на усьому коридорі: Україна - країни Центральної і Західної Європи та Балканського регіону.

Передбачається здійснювати моніторинг на території України на газовимірювальних станціях: Орловка - Теково - Ужгород - Берегово - Дроздовичі. Також, як на цьому і наполягав голова Української держави, моніторинг має здійснюватися на газовимірювальних станціях, що розташовані на території РФ, а саме: Сохланівка - Суджа - Писарівка - Валуйки - Платово.

Інформація про результати моніторингу транзиту має передаватися у режимі реального часу і простору до компетентних установ у Києві, Брюсселі та Москві. Сторони забезпечуватимуть видатки діяльності своїх спостерігачів.

Українська сторона на додаток до зазначеного документа надала односторонню заяву, в якій висловлено конкретні трактування змісту й формату його реалізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!