Ющенко обгрунтував реальну ціну за газ і за транзит для Росії

Четвер, 1 січня 2009, 18:26
Основна проблематика газових переговорів з Російською Федерацією, це ціна на російський газ, який постачається в Україну у 2009 році, та величина тарифу на транзит територією України російського газу до європейських споживачів.

Про це в четвер заявив президент Віктор Ющенко, слова якого наводить його прес-служба.

Він нагадав, що вже три роки поспіль ціна вирішується в рамках одного контракту, ціна на розмір тарифу на транзит вирішується в рамках іншого контракту.

"Якщо взяти за останні три роки, ціна на російський газ піднялася з 90 доларів, потім 130 доларів, і в 2008 році ця ціна становила майже 180 доларів. Таким чином за три останні роки ціна на російський газ ціна для українського споживача зросла вдвічі". - зазначив він.

"В цей же час ціна на український транзит з 1,6 долара США за тисячу кубів газу на 100 кілометрів піднялася до 1,7, або приблизно на 6%", - додав Ющенко.

Він також наголосив, що ціна газу в 2009 році в Україні повинна коливатися від 204 до приблизно до 210 доларів.

"Якщо на 2009 рік розрахункова середня річна ціна газу в Німеччині визначена як 280 дол. США, то ринкова ціна на кордоні Росії та України у 2009 році повинна складатися із наступного. 280 дол. ціна російського газу в Німеччині, вона зменшується на суму вартості транзиту по території Чехії, Словаччини - а це 33 дол., і зменшується на суму витрат по транзиту з розрахунку на 1000 кубів по території України - це 22 долари, " - сказав Ющенко.

Реклама:

"Таким чином, 280 доларів коригуємо на транспортні витрати Чехії, Словаччини, України, які в сумі складають 55 доларів, і приходимо до визначення ринкової ціни російського газу на кордоні Росія-Україна - це 225 доларів", - додав президент.

"Таким чином, по нашим розрахункам, керуючись Меморандумом і домовленістю про трьохрічний перехід на європейську ринкову ціну, ціна газу в 2009 році в Україні повинна коливатися від 204 до приблизно 210 доларів. Ще раз повторюю - ми беремо до уваги те наполягання російської сторони, яке полягає в тому, що, не дивлячись на домовленості по Меморандуму, ціна російського газу в Україні планується 250 доларів за 1000 кубів", - сказав він.

"Беручи до уваги це, а також те, що розмір транзиту повинен бути змінений на суму тих нових витрат, які український транзитер отримає у зв'язку із збільшенням базової ціни на газ, ми пропонуємо російській стороні підійти до перегляду відповідно й тарифів", - наголосив Ющенко.

"Якщо по відношенню до 2008 року ціна на російський газ в Україні виросла за пропозицією Росії приблизно на 30 % до 250 доларів... український тариф на транзит мінімум має піднятися на ці ж 30% і складати приблизно 2-2,2 долара за 1000 кубів на 100 кілометрів", - зазначив Ющенко.

Зараз цей тариф становить 1,7 долари за 1000 кубів на 100 кілометрів. Російська сторона наполягає на тому, щоб цей тариф при ціні 250 доларів за російський газ в Україні залишався незмінним.



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: