Брокери-дилери України можуть об'єднатися в нову організацію

Вівторок, 9 грудня 2008, 13:42
 

Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) України проводить активні консультації з учасниками ринку з питання про створення до 12 травня 2009 року єдиної саморегулюючої організації (СРО) брокерів-дилерів.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" учасники консультацій.

Найбільш ймовірним варіантом є створення нової СРО, тому що на цей час існує вісім СРО брокерів-дилерів, переважна більшість яких одночасно є фондовими біржами.

Як сказав директор інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Дмитро Тарабакін, до думки про єдину СРО схилялися учасники наради ДКЦПФР з провідними брокерами і дилерами країни.

Реклама:

"Нинішні СРО при біржах не слід руйнувати, але вони повинні займатися винятково адмініструванням на своїх торговельних майданчиках. А єдина СРО повинна бути новою організацією з іншими функціями", - відзначив Тарабакін.

Член ДКЦПФР Іван Нестеренко в інтерв'ю агентству підкреслив, що комісія має намір жорстко відслідковувати виконання учасниками ринку вимоги про членство в єдиній СРО з дати вступу в силу цієї норми закону про цінні папери і фондовий ринок, тобто з 12 травня 2009 року.

Він нагадав, що законом було відведено на це три роки, і лише торговці цінними паперами поки не змогли створити єдиної СРО, тоді як в управляючих активами і реєстраторів вони вже фактично є - Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) і Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД) відповідно.

В Україні на 1 листопада ліцензії ДКЦПФР мали 813 торговців цінними паперами, 246 хоронителів, 379 реєстраторів, 407 компаній з управління активами, 10 організаторів торгівлі (9 бірж і 1 торгово-інформаційна система), а також 2 депозитарії.

При цьому на 1 липня найбільшою СРО торговців була Перша фондова торговельна система (ПФТС) - 312 членів, за нею - Київська міжнародна фондова біржа (КМФБ) - 265 членів і УФБ із Придніпровською фондовою біржею - 103 і 102 члена відповідно.

  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!