Уряд відправляє кредити в котел

Вівторок, 9 грудня 2008, 12:08

Уряд вирішив погасити борги генерацій за спожите вугілля за рахунок кредитів.

Кабмін дозволив держпідприємству "Енергоринок" залучити в "Ощадбанка" кредит у 625 млн. грн. для розрахунків з генеруючими компаніями, що повинні виплатити борг ДП "Вугілля України".

Ці кошти необхідні генераціям для погашення боргу за спожите вугілля, пише видання "Коммерсант-Україна".

За даними Мінпаливенерго, борг найбільших енергокомпаній за вугілля досягає 950 млн. грн., з них 426 млн. грн. - заборгованість перед ДП "Вугілля України".

Реклама:

В "Ощадбанку" відмовилися коментувати можливе виділення кредиту. Тим часом заступник голови правління "Райффайзен Банк Аваль" Віктор Горбачов відзначив, що подібні кредити "Ощадбанк" видає під 18-20% річних.

Таким чином, виплата відсотків за кредитом обійдеться "Енергоринку" в 125 млн. грн. Тому держпідприємство буде змушене підвищити вартість електроенергії, увівши надбавку, вважає незалежний експерт Кирило Чуйко.

Про це також свідчить текст постанови Кабміну, у якому він рекомендував Нацкоміссії регулювання електроенергетики розробити механізм, за допомогою якого кредит буде погашений, а відсотки виплачені.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубинський вважає, що для цього необхідно на 1,5-2% підвищити тарифи на електроенергію для промисловості. За його словами, це незначне зростання, але в ситуації, коли частина споживачів є неплатоспроможною, навіть таке підвищення може знизити рівень розрахунків.

Уряд не вперше розпочинає спроби погасити заборгованість перед ДП "Вугілля України".

В листопаді Нацкомісія регулювання електроенергетики з цією метою знизила тарифи для НАЕК "Енергоатом" і ВАТ "Укргідроенерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: