Путін про газ: "Безплатних товарів не буває - треба платити"

Четвер, 4 грудня 2008, 12:57
 

Прем'єр Володимир Путін зазначає, що з українськими партнерами йде складний діалог, оскільки Україна досі не розрахувалася з боргами за газ.

"Це понад 2,5 млрд. доларів. Це не малі гроші і для "Газпрому", і для країни в цілому", - підкреслив він.

Російський прем`єр також зазначив, що в РФ знають, що українська економіка відчуває більші складнощі, ніж російська. Зокрема, спад в металургійній промисловості України склав не 50%, як у Росії, а 70%.

"Це дуже серйозно, але що робити. Безплатних товарів не буває - треба платити", - підкреслив Путін, повідомляє УНІАН.

Реклама:

За його словами, українські партнери просять залишити ціну на газ у 2009 році, як у поточному, але "як ми можемо залишити ціни поточного року, якщо наші українські партнери досі одержують той же газ майже вдвічі дешевше, ніж в Європі".

Путін нагадав, що між країнами є домовленості про перехід на ринкові ціни. "Ми не можемо за півціни або безплатно продавати ліквідний товар. Ми самі потребуємо грошей і самі поповинні вирішувати соціальні проблеми", - сказав він.

При цьому Путін зазначив, що "коли своєму українському другу ставив якісь складні питання, він мені говорив: "ти що, з глузду з'їхав?".

"Так і тут. Підіть у будь-який магазин Німеччини і скажіть: хочу "Мерседес" безплатно або за півціни. Хто ж віддасть? Чому ми повинні за півціни віддавати?", - сказав Путін і додав, що перехід на ринкові ціни має бути "м`яким".

"Ціна на газ прив`язана до світових цін на нафту. Ціна на нафту підвищується - ціна на газ підвищується, ціна на нафту знижується - і ціна на газ знижується. Це справедливо - ми не командуємо цими цінами", - сказав він.

Нагадаємо, 25 листопада НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" домовилися про погашення до 1 грудня 2008 року заборгованості за газ, поставлений в Україну у вересні, і частину боргу за жовтень.

За оцінкою російської сторони, заборгованість "Нафтогазу" за газ, поставлений у вересні, жовтні і листопаді 2008 року, з урахуванням пені і штрафів, становить 2,4 млрд. дол.

Станом на 16.00 2 грудня 2008 року НАК "Нафтогаз України" погасив 268,7 млн. дол. заборгованості за газ перед компанією RosUkrEnergo AG (Швейцарія).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!