Валютні резерви "вимагають" стриманості

Четвер, 4 грудня 2008, 11:36
 

Витрати валютних резервів повинні бути стриманими, щоб значно не скорочувати гривневу ліквідність в умовах охолодження економіки.

Таку думку висловив виданню "День" керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Цього року варто бути обережними в інтервенціях на продаж валюти. Економіка - не на фазі підйому. Одна справа вилучати ліквідність при зростанні ВВП, наприклад, на 12,7% (за 10 місяців 2004 року), інше - коли відповідний показник складає 5,9%", - говорить він.

Як повідомлялося, у листопаді Нацбанк продав на валютному ринку (у доларовому еквіваленті) на 3,399 млрд. дол. більше, ніж купив, тоді як у жовтні - на 4,115 млрд. дол.

Реклама:

На думку Литвицького, продаж Нацбанком валюти повинен супроводжуватися адекватним нарощуванням рефінансування.

При цьому, за його оцінкою, надалі НБУ, серед іншого, доцільно удосконалити механізм застави при рефінансуванні, підсилити контроль за цільовим використанням наданих кредитів, поступово вивести всі процентні ставки на позитивний до інфляції рівень.

Радник голови НБУ також відзначив, що вже витрачено всі резерви, отримані поточного року в періоди надлишкової пропозиції валюти.

При цьому він говорить, що на відміну від 1999-2005 років, зараз валютні резерви сформовані в більшій частині на борговій основі.

Литвицький також виступає проти фіксації обмінного курсу й очікує, що девальвація гривні підтримає українських експортерів. У жовтні динаміка експорту товарів знизилася до 30,5% з 62% у вересні.

Говорячи про істотну девальвацію гривні в осінні місяці, керівник групи радників голови НБУ сказав, що вона викликана різким погіршенням стану платіжного балансу країни і панікою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: