"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Німеччині заговорили про "важіль" Москви і "газове банкрутство" України

Середа, 31 грудня 2008, 09:15 -

Опозиція в Німеччині занепокоєна черговим газовим протистоянням між Києвом і Москвою.

Зокрема, депутат Бундестаґу від Вільної демократичної партії Маркус Ленінґ вважає, що в цьогорічній газовій суперечці однозначно йдеться про тиск на Україну і на Європу.

Ленінґ непокоїться, що "газове банкрутство" України може призвести й до збільшення енергозалежності Німеччини, передає "Німецька хвиля".

"Я ставлюсь з великою недовірою до запевнень про те, що ця газова суперечка не принесе проблем з постачаннями газу до Європи і, зокрема, до Німеччини", - сказав він.

Реклама:

Депутат не ставить під сумнів право Москви на ринкову ціну і теж переконаний, що за газ треба платити. Але різке підвищення ціни в багато разів не відповідає домовленостям про поступовий перехід на ринкові розрахунки, наголошує він.

На думку Ленінґа, заява "Газпрому" про те, що з нового року Україна мала б платити 418 доларів за тисячу кубометрів, може свідчити про політичну суть "газового питання".

"У мене є відчуття, що "Газпром" використовує газову суперечку як важіль, щоб одним махом встановити дуже високу ціну, яку Україна не зможе сплатити", - сказав він.

Представника німецьких лібералів переконаний, що Євросоюзу варто посилити тиск на Росію, щоб Москва ратифікувала так званий "Договір до енергетичної хартії", що буде обов'язковим для виконання незалежно від українського фактору.

Крім того, на думку Ленінґа, Європа б мала прискорити процес будівництва альтернативного газопроводу "Набукко". За словами німецького депутата від Вільної демократичної партії, окрім суто економічної вигоди, це не дозволить Москві й надалі використовувати ціновий фактор для тиску і на Україну, і на Європу.

Водночас, британський експерт, співробітник Оксфордського інституту енергетичних досліджень Саймон Пірані не бачить вагомих політичних причин у газовому конфлікті цього року, на відміну від 2006 року, про що вона заявила Радіо "Свобода".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: