Уряд України прийняв умови "Газпрому"

Вівторок, 30 грудня 2008, 15:21
 

Російське ВАТ "Газпром" може здійснити Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України" передоплату її послуг з транзиту природного газу до Європи, а отримані кошти НАК направить на оплату раніше закачаного в сховища газу.

Такий варіант схвалив Кабінет міністрів на позачерговому засіданні в понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У той же час він не уточнив подробиці цієї можливої операції, зокрема, вартості транзиту і ціни газу.

Напередодні в українській пресі був опублікований проект контрактів між "Нафтогаз України" і "Газпромом", котрі припускали такий варіант розрахунків.

При цьому ціна транзиту в ньому була встановлена на рівні 1,7 дол. за транспортування 1000 куб. м природного газу на 100 км на 2009-2010 роки, що дозволяє оцінити вартість послуг у 2009 році орієнтовно в 2,3 млрд. дол.

Ціна газу на 2009 рік у цих документах встановлена на рівні 250 дол. за 1000 куб. м на 2009 рік, а на 2010 ріу обговорення потребує додаткової домовленості.

Джерело в "Нафтогаз України" допустило існування такого проекту контрактів, підготовленого ВАТ "Газпром", однак відкинув можливість їх підписання на таких умовах.

Російська сторона оцінює борг "Нафтогаз України" орієнтовно в 2 млрд. дол. і вимагає його погашення до кінця року, в іншому разі погрожуючи зупинити поставки з 1 січня 2009 року і підвищить ціну за нього до 418 дол. за 1000 куб м з нинішніх 179,5 дол. тис. куб . м.

На цей час переговори "Газпрому" і "Нафтогаз України" тривають в Москві і, за даними обох сторін, все ще існує можливість їх результативного завершення до кінця поточного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: