Міжбанку НБУ не указ

Понеділок, 29 грудня 2008, 14:20

Котирування попиту на валюту на міжбанківському валютному ринку України до середини дня в понеділок досягли 7,85-7,9 грн. за долар, хоча Національний банк заявив про інтервенції на рівні 7,58 грн. за долар.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" учасники ринку.

"Нацбанк, як завжди, обмежує перелік допущених до покупки в нього валюти імпортерами з наявністю вантажної митної декларації і банками, що мають найближчим часом валютні виплати", - пояснив причину різниці курсів один з дилерів.

Він додав, що невеликий тиск на ринок можуть чинити і традиційні надходження коштів у переддень завершення бюджетного року, у результаті чого ставки на невеликі терміни упали в понеділок аж до 5%.

Реклама:

Однак на довші терміни гривня як і раніше котирується досить дорого - 25-30% річних.

За словами учасників ринку, він відкрився на рівні близько 7,6 грн. за долар, і були навіть спроби зміцнити гривню вище цієї оцінки, однак під впливом зростання попиту на валюту курс долара став рости.

Учасники ринку уточнюють, що деякі банки пропонують долар за 8 грн і дорожче, однак реальних угод за таким курсом немає.

Схожа ситуація спостерігається і на готівковому валютному ринку. Як передають кореспонденти агентства, долар на ньому подорожчав до 7,3-7,4 грн - покупка і 7,8-7,9 грн - продаж до 7,7-7,8 грн.за долар - покупка і 8 грн. за долар - продаж.

Ще сильніше на готівковому ринку виріс курс євро, що пов'язано також з його зміцненням у парі долар-євро.

Якщо зранку котирування становили, у середньому, 10,4 грн. за євро - покупка і 11,2 грн. за євро - продаж, то до середини дня вони виросли до, відповідно, 11 грн. за євро і 11,5 грн. за євро.

Офіційний курс долара, встановлений НБУ на 29 грудня, складає 7,70 грн. за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!