Закон про підвищення акцизу на тютюн – ефект "дежавю"

П'ятниця, 26 грудня 2008, 18:21 -
 

Верховна Рада прийняла у другому читанні закон, який не підтримала у першому читанні.

"Економічній правді" стало відомо, що парламентом було підтримано закон, що передбачає підвищення акцизів на тютюн. Але, в другому читанні, після того, як не ухвалила в першому.

"Правники скажуть, що це неможливо, але насправді депутатів, під шумок боротьби з кризою, спробували майстерно пошити у дурні,  підмінивши законопроект, підтриманий у першому читанні, законопроектом, який ВР відхилила", - зазначається в повідомленні. 

16 грудня 2008  року Верховна Рада 351 голосом (137 ПР, 145 БЮТ, 49 НУНС та 20 - Блок Литвина) підтримала законопроект №3281, який передбачає суттєве підняття акцизів на сигарети, а законопроекти  №3409 (урядовий) і 3409-1 (автор - нардеп. Терьохін С.А.), які передбачали дуже помірне підвищення акцизів, відхилила.

Реклама:

Єдиним депутатом, хто голосував проти законопроекту №3281 був Терьохін (БЮТ).

"Зазначимо, що законопроект, який був прийнятий у першому читанні лише 23 грудня, не мав жодної згадки про зміни до Закону України "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби" і пропонував зміни до інших законів.

В результаті законопроект (включаючи поправки щодо тютюнових акцизів) було прийнято ВР у другому читанні і в цілому 236 голосами.

Якщо цей закон буде підписано головою Верховної Ради та президентом України, податки на сигарети піднімуться лише на 18 копійок на пачку, що в умовах стрімкої інфляції означатиме, що сигарети фактично подешевшають.

Про фактичну підміну законопроектів ще під час засідання ВР звернув увагу депутат Круглов (ПР).

За його пропозицією Володимир Литвин доручив Науково-експертному і Юридичному управлінню надати йому заключення з цього приводу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: