"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати хочуть скинути заборгованості пекарів на банки

П'ятниця, 26 грудня 2008, 11:24
 

Народні депутати пропонують зобов'язати комерційні банки реструктуризувати заборгованість хлібопекарських підприємств за валютними кредитами, що надаються до 1 листопада 2008 року.

Відповідний законопроект в парламенті зареєстрували Іван Кириленко, Юрій Триндюк, Руслан Зозуля (фракція - БЮТ), Святослав Піскун і Дмитро Табачник (Партія регіонів), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до документу, банки повинні реструктуризувати заборгованість за кредитами, які залучалися на закупівлю сільськогосподарської продукції, борошна та обладнання для виробництва хліба без зниження фінансового класу позичальника.

Передбачається, що заборгованість буде рефінансувати в національній валюті за курсом 5,05 грн./дол. без зміни процентної ставки терміном на один рік.

Законопроект передбачає, що банки не будуть змінювати форму забезпечення за наданими пекарям кредитами, переоцінювати вартість застави.

Документ забороняє банкам при реструктуризації боргу стягувати з пекарів якись комісії, відшкодування, штрафні санкції.

Автори документу пропонують також зобов'язати Національний банк і комерційні банки підписати договори про підтримку ліквідності через відповідні інструменти рефінансування.

24 грудня представники хлібопекарських підприємств провели в Києві мітинг, на якому виступили з вимогами до уряду вжити заходів з виведення галузі з фінансової кризи.

Хлібопекарі заявили, що без прийняття відповідних кроків багато підприємств галузі будуть змушені зупинитися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: