Світові компанії чекають на брак коштів

Четвер, 25 грудня 2008, 15:02
 

Близько 10% світових компаній можуть зіткнутися з нестачею коштів для погашення своїх боргових зобов'язань у наступному році.

Про це йдеться в прогнозах експертів агентства Moody's, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У вересні цей показник прогнозувався на рівні 5%.

За словами аналітика Moody's Гленна Еккерта, зміна очікувань обумовлена погіршенням доступу до кредитів та більш низькими, ніж раніше, прогнозами корпоративних доходів.

Проблеми із запозичення коштів зберігаються, оскільки інвестори намагаються уникнути ризиків. Жорсткість умов кредитування, а також падіння споживчої довіри, змушує компанії скорочувати штат і обсяги виробництва, щоб зменшити витрати, відзначає Еккерт.

"Це був каскад подій, відправною точкою якого стало банкрутство Lehman Brothers у вересні, - говорить він. - З цього моменту ми зробили ще один крок вниз".

Дослідження аналітиків Moody's проводилося на основі 1500 компаній, що мають рейтинги "B3" (на шість ступенів нижче інвестиційного рівня) і вище.

Компанії в усіх галузях економіки знизили прогнози грошових надходжень в четвертому кварталі, зазначив Еккерт. "Це не було сконцентровано в якийсь однієй галузі", - додав він.

Ситуація на ринках капіталу значно погіршилася з кінця вересня, у зв'язку із скороченням обсягу торгів, нестабільними котируваннями боргових зобов'язань, а також збільшенням вибірковістю інвесторів, навіть у відношенні компаній, що мають інвестиційні рейтинги.

"Проблеми з ліквідністю стануть більш серйозними, якщо кредитні ринки будуть погано функціонувати протягом тривалого періоду або глибока рецесія серйозно скоротить операційні грошові потоки", - йдеться в повідомленні аналітиків.

Банки все менш охоче відновлюють або продовжують кредитні угоди та пред'являють до позичальників більш жорсткі вимоги, що також буде обмежувати доступ до кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!