"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Долар коштуватиме 12 гривень?

Середа, 24 грудня 2008, 17:50 -
 

В 2009 році падіння реального ВВП України складе 9.9%, інфляція - не менш ніж 19%, середньорічний курс національної валюти встановиться на позначці 12 грн./дол.

Такі оцінки фахівців інвестбанку Phoenix Capital містяться в огляді "Українська стратегія 2009: Коли слабкий стає сильним".

Аналітики компанії вважають, що, незважаючи на те, що окремі галузі, такі, як металургія, починають відновлюватися після істотного падіння виробництва, пік кризи ще не пройдено.

"Ми очікуємо, що він припаде на перший квартал наступного року, коли спад в промисловості пошириться і на сектор послуг", - йдеться в повідомленні.

"Підстави для такого сценарію з'явилися вже в листопаді нинішнього року. За останній місяць осені валова додана вартість у сфері послуг склала 84% від середньомісячного показника в січні-жовтні", - зазначається в огляді.

На думку фахівців Phoenix Capital, найбільш сильно від кризи в наступному році постраждають банківський сектор та роздрібна торгівля.

Ключовими проблемами банківського сектора стануть високі обсяги неплатежів за кредитами (близько 30%), а також необхідність обслуговування і виплат за борговими зобов'язаннями, залученими в 2005-2008 роках.

У свою чергу, негативна динаміка в секторі роздрібної торгівлі буде зумовлена зниженням платоспроможності домогосподарств і високими, номінованими у доларах, боргами основних операторів.

"В 2009 слід очікувати подальшої девальвації гривні. Підставами для девальвації послужить необхідність виплат за боргами, деномінованими в доларах, а також зростання грошової маси внаслідок запланованих державою соціальних виплат", - вважають фахівці Phoenix Capital.

У той же час, починаючи з другого півріччя 2009 року, очікувана девальвація гривні буде грати на руку українській економіці і стане головною рушійною силою економіки.

Завдяки девальвації українська металопродукція, продукція аграрного сектору та харчової промисловості стануть конкурентоспроможними на зарубіжних ринках, що виведе галузі з депресії і призведе до відновлення зростання експортних надходжень.

"Ми очікуємо відновлення експорту вже у II-III кварталах 2009 року, та загального поліпшення макроекономічних показників починаючи з IV кварталу", - йдеться в огляді інвестбанку.

Згідно з базовим сценарієм, основні макроекономічні показники України виглядають наступним чином:

- Реальний ВВП в 2009 році знизиться на 9.9%;

- Середньорічний курс валют складе 12 грн./дол. і досягне 13.5 грн./дол. до кінця 2009 року;

- Дефіцит бюджету досягне 72 млрд. грн. (8% ВВП);

- Індекс споживчих цін під впливом девальвації гривні і високих державних витрат зросте не менш ніж на 19% протягом 2009 року;

- Безробіття в 2009 році зросте з 7,1% до 16-18%;

- Реальний дохід домогосподарств зменшиться на 40%;

- Приватизація великих державних об'єктів ("Укртелеком", "Одеський припортовий завод", державні пакети акцій енергогенеруючих компаній і т.д.) протягом 2009 року виглядає маловірогідною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: