Доходи держбюджету-2009 завищили на 18 мільярдів

Середа, 24 грудня 2008, 15:14
 

Уряд розрахував проект державного бюджету на 2009 рік на сумнівних макроекономічних прогнозах, що призвело до штучного завищення показника очікуваних доходів на 18 млрд. грн.

Про це заявив перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак на прес-конференції в понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

"По-моєму, ми маємо банальне прикрашання малюнку ... Як мінімум, 18 млрд. грн. доходної частини бюджету дописати", - сказав він.

У зв'язку з цим Шлапак зазначив, що спрямований 23 грудня до парламенту проект держбюджету розрахований на основі прогнозу зростання ВВП у 2009 році на 0,4%, однак лише за кілька днів до передачі документу депутатам уряд очікував падіння ВВП в наступному році на 5%.

Шлапак також відзначив, що динаміка промислового виробництва і ВВП у листопаді не могла дати підстав для такого суттєвого поліпшення очікувань.

За оцінкою першого заступника голови секретаріату президента, із згаданих 18 млрд. грн. близько 5,5 млрд. грн. пов'язані із зростанням економіки, а 12 млрд. грн. - із збільшенням податкового навантаження.

При цьому він зазначив, що в доходній частині проекту держбюджету-2009 враховані надходження, які будуть сформовані в результаті прийняття 17 законів: ці законодавчі акти ще не прийняті.

Перший заступник голови секретаріату також повідомив, що майже 9 млрд. грн. уряд планує отримати за рахунок значного (в два-три рази) підвищення ставок акцизного збору, ставок податку з власників транспортних засобів, податків з автозаправок, ставок ренти видобутку газу, ставок зборів з лікеро-горілчаних та тютюнових виробів.

"Підвищення ставок, в першу чергу акцизів, при падінні економіки та зниження споживання навряд чи дасть той ефект, на який розраховує сьогодні Мінфін. І ми навряд чи отримаємо додаткові доходи", - підкреслив він.

Втім, за словами Шлапака, основні питання виникають до видаткової частини проекту держбюджету. Соціальні стандарти в наступному році можуть знизитися.

Шлапак пояснив, що до "Ощадбанку" за виплатами в 2008 році звернулося 12523 млн. громадян, з яких кошти отримали 6388 млн. громадян (середній розмір виплати в одні руки склав 916 грн.). Згідно з планом уряду в 2009 році виплати зможуть отримати ще лише 273 тисяч громадян .

Крім того, за словами Шлапака, уряд передбачає покриття дефіциту Пенсійного фонду за рахунок бюджетних коштів розміром близько 13 млрд. грн.

"Тобто на сьогодні ми із зайнятих грошей фактично профінансуємо пенсії", - зазначив він.

Перший заступник голови секретаріату президента пояснив, що державний та гарантований державою борг на 1 листопада становив майже 95,7 млрд. грн., але уряд пропонує збільшити його на 104 млрд. грн.

"Потрібно бути готовим до того, що значна частина бюджету буде фінансуватися за рахунок істотного різкого збільшення держборгу", - підкреслив Шлапак.

За його словами, зауваження секретаріату президента до проекту держбюджету-2009 будуть направлені до комітету Верховної Ради з питань бюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: