"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ буде витягувати валютний ринок за допомогою маркет-мейкерів

Середа, 24 грудня 2008, 11:35
 

Національний банк (НБУ) розглядає можливість введення інституту маркет-мейкерів на валютному ринку.

Про це повідомила прес-служба "Укрсоцбанку" з посиланням на голову правління кредитно-фінансової установи Бориса Тимонькіна, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Зараз Нацбанк серйозно обговорює введення інституту маркет-мейкерів - групи великих банків, через які всі будуть працювати. Ці банки будуть збирати клієнтські заявки. З цими банками вже можна буде говорити, на мій погляд, дуже легко. І з їх клієнтами теж ", - цитуються його слова в повідомленні.

На думку Тимонькіна, введення інституту маркет-мейкерів стане одним з факторів стабілізації курсу гривні.

"Ти приніс мені заявку 8, а я не беру. При жорсткій позиції банківського співтовариства (наприклад, заявок по 8 ми не беремо, тільки по 7) можна швидко відсіяти панікерів. Сьогодні можна і потрібно діяти не тільки чисто економічно - необхідна певна адміністративна підтримка. ", - пояснив Тимонькін.

При цьому він зазначив, що часто на значення ринкового курсового орієнтиру впливає вихід інвесторів-нерезидентів з гривневих цінних паперів на тлі "всесвітнього переляку".

"У таких умовах вони готові купувати долар по сім, вісім, десять гривень - їм все одно, лише би вийти. Але ж у результаті ці заявки потрапляють в систему, а це вже якийсь ринковий орієнтир", - відзначив Тимонькін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!