Курс 6,3 гривень за долар може накрити банківську систему

Понеділок, 22 грудня 2008, 08:48
 

Курс гривні на рівні 6,3 гривень за долар є критичним для банківської системи України.

Про це заявив президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".  

"Для банківської системи є межа за курсом долара США, і ця межа - 6,30 грн./дол. Нижче цієї межі курс не повинен опускатися. При такому курсі ще можна утримати ситуацію", - повідомляється на веб-сайті АУБ з посиланням на Сугоняко.

Як повідомлялося, курс долара на міжбанківському валютному ринку з початку поточного року збільшився на 63,2%, тоді як курс гривні знизився на 38,7%, до 8,25 грн./дол. за підсумками торгів у п'ятницю, 19 грудня.

При цьому президент Асоціації поскаржився на недостатню підтримку банківської системи з боку держави.

"Наші банки нічого не отримують від держави. Ті 40 мільярдів (гривневі рефінансування Нацбанку) пішли на покриття відтоку депозитів, який склав близько 40 млрд. Таким чином, реально банки не отримали ніякої допомоги", - зазначається в повідомленні.

При цьому, на думку Сугоняко, жодна політична сила в країні не шукає реальних шляхів виходу з кризи.

"Дії уряду, Національного банку України, депутатів мають приватний характер, вони здійснюються не в загальних (системних, галузевих, національних) інтересах, а в локальних інтересах. Такими діями криза буде лише заглиблюватися", - вважає президент АУБ.

Крім того, Сугоняко не розділяє позиції уряду в питанні захисту позичальників.

"Якщо уряд насправді хоче допомогти позичальникам, нехай створить державний фонд або підприємство, яке викупить у банків проблемні кредити і, таким чином, вирішить проблему неповернення кредитів", - пропонує він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: