Газ для України коштуватиме близько 200 доларів?

Субота, 20 грудня 2008, 21:05

Ціна російського газу для України наступного року може складати 230-270 доларів.

Такий висновок робить газета "Сегодня" на підставі того, що ціна блакитного палива для Європи, яку офіційно озвучив "Газпром", наступного року складе 300 дол. замість нинішніх 500 дол.

На думку експертів, якщо відняти вартість транспортування (Україна ближче до Росії, ніж ЄС), то ми вийдемо на 230-270 доларів для нашої країни, і погроза підвищення до 400 доларів минула, пише газета.

"Поки йдуть переговори, але реально газ для нас у 2009 році не буде коштувати дорожче 230 доларів", - сказав експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін.

Реклама:

"Звісно, позиція України на переговорах ослаблена наявністю великого боргу за газ, спожитий в жовтні-грудні. Але думаю, що борг погасять протягом січня", - додав він.

Інші аналітики прогнозують ціну 250-260 дол., що в півтора рази більше у порівнянні з нинішньою ціною в 179 дол.

Більш оптимістично налаштовані в "Нафтогазі".

"Нафта подешевшала до 33 дол. за барель 9160 л, це автоматично знижує світові ціни і на газ, тому будемо торгуватися. Але на якій ціні зупинимося, сказати не можу", - повідомив газеті керівник прес-служби компанії Валентин Землянський.

"Буде в районі 200 дол., плюс-мінус 10 дол.", - розповіло на умовах анонімності високопоставлене джерело в НАК.

Правда, українським споживачам радіти рано, зазначає видання: з урахуванням падіння курсу гривні в півтора рази, для українців газ у гривневому вираженні виросте у стільки ж раз. У тому числі, швидше за все, це торкнеться і комунальних послуг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: