"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія перебільшує проблему розрахунків України за газ

Субота, 20 грудня 2008, 10:22

Росія свідомо перебільшує проблему розрахунків України за газ, переконаний головний радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Іван Діяк.

Так він прокоментував "Німецькій хвилі" кампанію "Газпрому" в європейських ЗМІ.

Діяк зазначив, що газовий борг компанії "Нафтогаз України" обумовлений браком іноземної валюти в Україні, спричинений світовою фінансовою кризою:

"Борги досить цікаві: це газ, який закачаний в підземні сховища. Цей газ ще ніхто не спожив. Україна шукає гроші і розплачується. Вже 800 мільйонів сплачено. Як і обіцяв президент, до кінця року всі кошти будуть виплачені", - запевнив він.

Діяк поскаржився, що європейська преса надто багато уваги приділяє аргументам Москви і не виявляє жодної зацікавленості поясненням українських фахівців.

Інформаційну активність росіян в Європі Діяк вважає елементом московської стратегії недопущення на європейський ринок енергоносіїв з Ірану, Центральної Азії та африканського континенту в обхід Росії.

"Не партнерською" назвав поведінку "Газпрому" і голова правління громадської організації "Альянс "Нова енергія України" Валерій Боровик.

Він зазначив, що тема українських газових боргів замовчується Москвою влітку і третій рік поспіль піднімається напередодні нового року.

Реклама:

Водночас, експерт наголосив на провинах й української сторони:

"Це не проблеми (прем'єра Юлії) Тимошенко, чи проблеми (екс-прем'єра Віктора) Януковича, який не розраховувався. Ні. Це спільні проблеми урядів, які постійно не вирішують стратегічні питання. Це проблема президента. Тому, що непослідовність дій президентської адміністрації прослідковується протягом цього року постійно".

Аналітик радить українському уряду за будь-яку ціну встановити з Москвою прозору систему формування вартості імпортованого газу та припинити винесення на міжнародний рівень протиріч між різними гілками української влади з проблем енергопостачання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: