"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські авіаперевізники доліталися

Вівторок, 2 грудня 2008, 09:58
 

Зниження попиту на авіаперевезення вже почалося й в Україні.

За даними Міністерства транспорту й зв'язку, Україна випередила європейські країни по темпам росту авіаперевезень, пише видання "Комерсант-Україна".

За 11 місяців цього року приріст склав 30%, тоді як у світі останні кілька місяців спостерігається зниження авіаперевезень.

Однак учасники ринку відзначають, що зниження продажів вже почалося й в Україні: якщо в перші дев'ять місяців було продано стільки ж квитків, скільки за весь 2007 рік, то в жовтні й листопаді продажі знизилися в середньому на 10%.

Реклама:

Авіаперевезення в Україні виросли на 30% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

"Цього року на український ринок прийшла перша низькобюджетна компанія - Wizz Air, більша кількість громадян отримала можливість літати",- заявив голова Мінтрансу Йосип Вінський.

За даними Дердавіаадміністрації, тільки за дев'ять місяців поточного року пасажиропотік в Україні склав майже 5 млн. людей, що дорівнює показнику за весь 2007 рік.

Світові авіаперевізники останні кілька місяців зазнають збитків. У вересні, за даними Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), пасажиропотік у світі зменшився на 2,9% у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року.

"Навіть сприятливої звістки про те, що нафта подешевшала майже вдвічі, недостатньо, щоб компенсувати наслідки зниження попиту",- відзначав генеральний директор IATA Джованні Бізіньяні.

За його словами, збитки індустрії цього року можуть перевищити суму в 5,2 млрд. дол., що раніше прогнозувала асоціація.

Українські авіаперевізники відзначають, що вже почали відчувати зниження попиту на свої послуги.

У першому півріччі кількість перевезень збільшилася завдяки зростанню добробуту населення, пояснює віце-президент з продажів і маркетингу "Міжнародних авіаліній України" Сергій Фоменко.

"Але зараз люди заощаджують на всьому. Наша авіакомпанія скоротила більше 50% чартерних програм",- відзначає заступник директора з маркетингу й продажів авіакомпанії "Роза вєтров" Олег Максимов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: