У Нафтогазу немає боргу за поставлений з Росії газ

П'ятниця, 19 грудня 2008, 21:50
НАК "Нафтогаз України" сплатив за газ, поставлений з Росії у вересні і жовтні, тому можна категорично стверджувати, що на сьогоднішній день у компанії немає боргу за газ перед «Газпромом».

Про це  заявив уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство  УНІАН .

"По-перше, зараз не йдеться про погашення (боргу – ЕП), оскільки станом на даний момент все, що вважалося як заборгованість на базі офіційних контрактів, вже погашено. Йдеться про поточні платежі за листопад і грудень", - заявив Соколовський.

Він зазначив, що згідно зі взаємозобов’язуючими документам, оплата за минулий місяць здійснюється протягом наступного місяця.

"Тобто ми до кінця грудня повинні сплатити за газ, одержаний в листопаді. Відповідно, газ, який буде одержано в грудні, має бути сплачений до кінця січня 2009 року.

Реклама:

Як правило, в схемах співпраці, що склалися, всі проплати здійснювалися між 20-м і 30-м числами. Отже зараз термін "борг" не має фігурувати. Йдеться про розрахунки за поточний місяць в рамках контрактів - це абсолютно прийнятна схема", - заявив Соколовський.

Він також зазначив, що непроведення оплати за газ, одержаний в листопаді і грудні, враховуючи таку схему оплати, не може бути аргументом для відмови російською стороною в підписанні контрактів на поставки газу до України в 2009 році.

"Я думаю, що ми вийдемо на нормальну співпрацю", - сказав Соколовський.

Нагадаємо, сьогодні, 19 грудня, прес-секретар Президента України Ірина Ванникова повідомила, що на даний момент завершено розрахунки за природний газ, спожитий у вересні-жовтні, – перераховано 1 млрд. дол. Зараз, за її словами, відбувається накопичення необхідних сум для оплати закачаних обсягів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: