Fitch опустило українські енергокомпанії

П'ятниця, 19 грудня 2008, 15:12
 

Прогноз кредитоспроможності українського сектора ПЕК на 2009 рік є "негативним" у зв'язку з низкою причин.

Про це йдеться в оприлюдненому в п'ятницю спеціальному звіті агентства Fitch Ratings, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Серед причин зниження в агентстві називають: кризу фондування в контрольованому державою секторі виробництва енергії, тиск на регульовані тарифи через серйозну рецесію, обмеження доступу до банківського кредитування і ринків боргового капіталу.

Відповідно до звіту, ще однією підставою для такого прогнозу є складнощі в національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" ( "B"/Rating Watch "негативний").

Fitch вказує також на значний дефіцит інвестицій у виробництво енергії, які не забезпечуються в необхідному обсязі, незважаючи на збільшення тарифів.

"Такий критичний брак інвестицій може стати перепоною для лібералізації ринку і може призвести до нестабільної політики в електроенергетичному секторі", - вважає агентство.

Fitch очікує, що в результаті економічної рецесії в Україні в 2009 році попит на енергію скоротиться, що забезпечить лише тимчасовий перепочинок в плані скорочення резерву потужності.

В той же час агентство продовжує розглядати "Нафтогаз України" як важливий стратегічний актив для українського уряду і враховувати в рейтингах холдингу державну підтримку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: