Нафтогаз знову повернеться з Москви без контракту

Вівторок, 16 грудня 2008, 19:38


Черговий раунд переговорів керівництва "Газпрому" і  НАК "Нафтогаз України" не приніс результатів.

Про це з посиланням на  Агентство газової інформації в управлінні інформації "Газпрому", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Відбувся черговий раунд переговорів. Помітного прогресу досягнуто не було. Переговори будуть продовжені", - говориться в повідомленні.

Нагадаємо, рголови російського і українського урядів 2 жовтня підписали меморандум про співпрацю в газовій сфері. Одним з ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові стосунки між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року.

Реклама:

При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати безпосередньо кінцевим споживачам України 7,5 млрд куб. м газу в рік. Документом також підтверджений намір поетапного переходу на ринкові, економічно обгрунтовані і взаємоузгоджені ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу по її території.

Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення НАК "Нафтогаз України" всієї наявної заборгованості за поставлений газ.

В кінці листопада голова правління НАК Олег Дубина домовився з главою "Газпрому" Олексієм Міллером про те, що "Нафтогаз України" до 1 грудня погасить швейцарському трейдеру RosUkrEnergo заборгованість за газ, поставлений у вересні, і частину заборгованості за газ, поставлений в жовтні, - всього біля 550 млн доларів.

За даними RosUkrEnergo, на 2 грудня НАК перерахувала 268,7 млн доларів і їй необхідно ще заплатити за вересень-листопад 2,195 млрд доларів. Швейцарський газотрейдер також повідомив, що в грудні об'єм постачань "Нафтогазу України" оцінюється в 862,3 млн доларів, які необхідно заплатити до кінця року.

"Газпром", у свою чергу, до недавнього часу заявляв, що у разі несплати боргу, він вимушений буде підвищити з 1 січня ціну газу для України з 179,5 доларів за тис. куб. м до 400 дол за тис. куб. м.

Проте замголови правління "Газпрому" Олександр Мєдвєдєв 12 грудня повідомив, що компанія запропонувала Києву компромісне рішення з врегулювання газової заборгованості України. Деталі запропонованого компромісу поки не відомі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!