"Нафтогаз" стане монопольним імпортером?

Вівторок, 16 грудня 2008, 11:07 -
 

НАК "Нафтогаз України" може монополізувати імпорт природного газу з території Росії.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Асоціації "Газові трейдери України".

"Усунення посередника та перехід на прямі контракти між НАК "Нафтогаз Україна" і РАО "Газпром" дозволить перевести питання поставок природного газу в компетенцію двох урядів", - говорить президент асоціації Роман Сторожев.

Представниками держав у цих питаннях відповідно будуть, швидше за все, представники стовідсоткових державних компаній - РАО "Газпром" з боку Росії та НАК "Нафтогаз" з боку України, відзначається в прес-релізі.

"Однозначно можна сказати, що найближчим часом буде повністю монополізоване українською стороною питання імпорту природного газу з російської території всіх видів цього ресурсу, незалежно від його походження. Зменшити частку монополії НАКа може дочірня компанія РАО" Газпром " - "Газпромзбут Україна", яка, можливо, зможе закуповувати природний газ безпосередньо в російської компанії ", - відзначає Сторожев.

У повідомленні також підкреслюється, що досить важливим буде питання про те, чи будуть ці імпортери працювати з незалежними трейдерами.

Якщо ключові гравці ринку почнуть одночасно працювати з незалежними трейдерами, то виникне конкуренція, що позитивно позначиться на якості послуг з постачання природного газу по всій території України.

Якщо ж постачальником залишиться НАК "Нафтогаз України" (так як і в 2008 г.), тоді буде повна монополізація імпорту природного газу з території Росії.

"Додатковим позитивним фактором в цій ситуації є й те, що Україна знаходиться територіально ближче до місця виробництва ресурсу. У собівартості української продукції буде закладена ціна газу, яка буде однозначно дешевше за ціну транспортування газу територією України до країн Європейського союзу", - вважає президент асоціації "Газові трейдери України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: