Ціну на газ у 2009 році бачать в коридорі 179,5-200 доларів

Понеділок, 15 грудня 2008, 14:50
 

Ціна на природний газ на 2009 рік для України повинна становити 179,5-200 дол. за тис. куб. м.

Так вважають експерти, які висловили таку думку на прес-конференції в понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ціна (газу) для України не повинна бути вище 200 дол. (за 1 тис куб. м). Я думаю, що, швидше за все, вона (ціна на газ) навіть буде на тому рівні, на якому знаходиться", - сказав провідний експерт енергетичних програм українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Омельченко в ході прес-конференції.

Одним з факторів, який вплине на встановлення ціни саме в такому коридорі, експерт назвав падіння в Європі попиту на газ, що поставляється з Росії.

"Тому що російський газ не користується зараз попитом в Європі. За останні два місяці реалізація російського газу в Європі зменшилася більш ніж на 10%", - зазначив Омельченко.

Він додав, що в Європі очікується середня ціна на газ на 2009 рік близько 280 дол. за тис. куб. м.

На думку президента Київського міжнародного енергетичного клубу Q-Club Олександра Тодійчука, значний вплив на ціну газу має політична складова.

"Хочу сказати, що, на жаль, російська сторона не керується сьогодні чіткими формулами, про які так багато говориться в пресі. Є політична складова в цій ціні", - зазначив експерт.

Тодійчук припускає, що Росія захоче невиправдано високо підняти ціну на газ для України, не уточнивши, при цьому, до якого рівня.

Як повідомлялося раніше з посиланням на прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, імпортний природний газ для України подорожчає у відповідності з домовленістю між прем'єрами України і Росії про поступовий перехід протягом трьох років на європейське ринкове ціноутворення.

Голови російського й українського урядів 2 жовтня підписали меморандум про співробітництво у газовій сфері.

В кінці листопада голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна" Олег Дубина домовився з головою ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером про те, що "Нафтогаз України" до 1 грудня погасить швейцарського газового трейдера RosUkrEnergo заборгованість за газ.

"Газпром", у свою чергу, заявляє, що в разі несплати боргу, він змушений буде підвищити з 1 січня ціну газу для України з 179,5 дол. за тис. куб. м до 400 дол. за тис. куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!