Білий дім вирішує, як взяти автоіндустрію на буксир

Понеділок, 15 грудня 2008, 10:40
 

Адміністрація президента США Джорджа Буша вирішує складне питання, як, і в яких масштабах, і з яких джерел буде надана допомога американського автопрому.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

Джерелом екстрених кредитів може стати керована Мінфіном програма в 700 мільярдів доларів - Troubled Asset Relief Program (TARP).

Однак з її першого траншу залишилося лише 15 млрд. дол., а для отримання другого траншу обсягом 350 млрд. дол. необхідна згода конгресу.

Для виділення грошей буде потрібно окреслити законодавцям більш широкі плани адміністрації, включаючи заходи допомоги домовласників, які опинилися перед загрозою конфіскації житла. Все це може призвести до нової конфронтації з конгресом.

В кінці минулого тижня повідомлялося, що кредити, які планує дати автопрому американська адміністрація, будуть менше, ніж 14 млрд. дол., які планував конгрес, і, можливо, вони будуть ближче до 8 млрд. дол.

На вихідних співробітники адміністрації вивчали звітність компаній, щоб оцінити їх потреби у фінансуванні. Джерело газети повідомило, що потреби компаній можуть сягати 10-30 млрд. дол.

Одним із розглянутих варіантів є організоване банкрутство однієї або декількох компаній, однак це може підірвати репутацію виробників і відлякати покупців.

Адміністрація може також вирішити надати фінансування, достатнє для роботи компаній до кінця року, щоб питання про їх долю вирішував вже президент Барак Обама і новий конгрес.

Голова GM Рік Вагонер на вихідних провів телефонні переговори з головою Мінфіну Генрі Полсоном і представниками Білого дому, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела.

У четвер пізно ввечері cенат через міжпартійні розбіжності не зміг прийняти план допомоги автопрому, прийнятий днем раніше палатою представників.

Після цього в п'ятницю міністерство фінансів США, змінивши свою колишню позицію, заявило, що готове саме надати фінансування американським автовиробникам.

Офіційний представник Білого дому Дана Періно повідомила, що адміністрація президента розглядає можливість виділення частини коштів з TARP для підтримки на плаву автомобільних компаній.

Раніше Білий дім виступав проти використання цих коштів для підтримки нефінансових компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: