Золото повернуло собі титул найкоштовнішого з металів

Понеділок, 15 грудня 2008, 08:37
 

Ціни на платину на світовому ринку в п'ятницю вперше за 12 років опустилися нижче цін на золото, досягши 796,5 дол. за унцію.

Відмова сенату США підтримувати автоконцерни позбавила ринок платини головних споживачів, пише видання "Комерсант-Україна".

У п'ятницю ціни на платину вперше з 1996 року впали нижче цін на золото. На позабіржовому ринку, за даними агентства Reuters, котирування платини знизилися на 3,5%, до 796,5 дол. за тройську унцію.

При цьому золото подешевшало всього на 0,12%, до 819 дол. Історичного максимуму ціна на платину досягла 17 березня - 1032,7 дол., а різке зниження цін на платину розпочалося в липні через уповільнення темпів зростання світової економіки.

За п'ять місяців платина подешевшала на 60%, тоді як золото знизилося в ціні на 17%. В останні чотири тижні котирування двох дорогоцінних металівзблизилися і рухалися однаково.

За даними ІК "Атон", на автомобілебудування припадає понад 50% світового споживання металу. Платина використовується і в, нафтогазовій, хімічній, електротехнічній та скляній галузях.

Взагалі, попит з боку промисловості становить 70% світового споживання платини. На виготовлення предметів розкоші припадає 27%.

"На тлі спаду світової економіки та зниження попиту з боку промислових виробників ціни на платину йдуть вниз", - відзначає аналітик "Атона" Олена Шишкина.

Золото використовується в промисловості лише на 9%. Більша частина дорогоцінного металу (58%) вживається для виробництва ювелірних прикрас.

За словами начальника аналітичного відділу UBS Олександра Морозова, в кризовий час золото частіше використовується як захисний інструмент, що дозволяє знизити валютні ризики.

З 2006 до 2008 року фінансова складова попиту, до якої входить попит з боку центральних банків, фондів та фізичних осіб, зросла з 27% до 33%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: