"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українське виробництво фіксує найбільший за 10 років обвал, попереду гірше!

П'ятниця, 12 грудня 2008, 16:46
 

Обсяг виробництва української промисловості  знизився майже на 30% за листопад.

За словами, сказаними в четвер головним радником центрального банку, це найбільше в падіння за останнє десятиріччя, і далеко не останнє найгірше.

Вже другий поспіль місяць показники виробництва вказують на значний спад економіки України, спричиненому зниженням попиту на ключову продукцію: сталь та хімікати. На момент жовтня рівень виробництва впав на 20% порівняно з минулим роком.

Показники виробництва за листопад погіршилися порівняно з минулим роком на 15,2%. Загальне зростання на 0,7% в період з січня до листопада не йде ні в яке порівняння з 10,7% відсотками росту за такий самий період минулого року.

Реклама:

"Такий обвал - 15,2% порівняно з минулим роком та 28,6% у порівнянні з листопадом 2007 року - є безпрецедентним після падінь, зареєстрованих 1998 року", - повідомив радник центрального банку Валерій Литвицький агентству Reuters.

"Ми можемо спостерігати покращення ситуації в грудні, але дна ми ще не торкнулися. Показники за січень та лютий ніколи не надавали оптимізму. На жаль, раніше цим відрізнялась саме осінь".

Офіційні дані від Державного Комітету Статистики з'явилися цього тижня.

Уряд зараз має домовитись стосовно нового макроекономічного прогнозу на наступний рік, враховуючи несподіване падіння.

Міністерство економіки та фінансів в середу зазначило, що зростання може скоротитися до 5% наступного року.

Жовтневий обвал виробництва призвів до річного обвалу економіки на 2,1% - першого обвалу восени, починаючи з 2005 року. В той час, як показники за період січень-жовтень є більш оптимістичними, із ростом у 5,8% проти 7,3% минулого року.

"Виробництво за листопад вплине на ВВП, але не в такий мірі, яку інші фактори не зможуть компенсувати," - зазначив Литвицький.

"Сподіваюсь, що (зростання за січень-листопад) воно залишиться позитивним, хоча і може скласти половину десятимісячного зростання у 5,8%", - повідомив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!