"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада збільшує мито на 12%

Четвер, 11 грудня 2008, 20:37

Верховна Рада ухвалила законопроект, в якому  мовиться про введення тимчасової цільової надбавки до ставок ввізного мита у розмірі 12% від митної вартості на деякі види товарів.

Ставка діятиме не менше ніж півроку повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно документу, імпортні мита будуть збільшені на свинину, м'ясо птиці і харчові субпродукти, жири і рослинні олії, готові харчові продукти з м'яса, риби і ракоподібних, молюсків, на вермути, спить і спиртні напої, отримані шляхом перегонки.

Окрім цього, пропонується ввести тимчасову 12% цільову надбавку до ввізних мит на килими, одяг, взуття, головні убори і автомобілі.

Реклама:

Як підкреслив  голова профільного комітету Сергій Терьохін, такий тимчасовий відступ від узятих Україною на себе зобов'язань при вступі до СОТ є допустимим, що підтвердили проведені ним переговори з представниками СОТ і Міжнародного валютного фонду.

Депутат відзначив, що саме по цих групах товарів було зафіксовано найбільше зростання імпорту останнім часом.

Ініціатором підвищення ставок, згідно документу, є виключно Кабінет міністрів, який розробляє і подає на розгляд парламенту законопроекти з перерахуванням товарів і надбавок до мит на їх імпорт.

Як повідомлялося, за січень-жовтень-2008 зовнішньоторговельний дефіцит України збільшився до 14 млрд дол в порівнянні з 7,6 млрд дол за десять місяців 2007 року.

Якщо раніше він фінансувався за рахунок припливу зовнішнього капіталу, то обнулення цього джерела через міжнародну фінансову кризу привело до того, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в січні-жовтні-2008 склав 0,5 млрд дол, або 6,5% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!