Пропозиція доларів населенням вже перевищує попит

Четвер, 11 грудня 2008, 15:22
 

Населення України в останні дні стало більше продавати валюти ніж купувати.

Про це заявляють керівники найбільших українських банків, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми вчора купили 1,5 млн. дол., а продали 1,3 млн. дол.", - повідомив журналістам голова правління банку "Фінанси і кредит" Володимир Хливнюк у четвер.

"В останні дні ми більше купуємо валюти, ніж продаємо", - підтверджує його слова голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін.

Реклама:

На думку Хливнюка, громадяни психологічно змирилися з тим, що найближчим часом курс гривні не буде істотно падати.

"Думаю, психологічно не складно його підтримувати на цьому рівні", - сказав банкір.

Тимонькін також висловив журналістам думку, що якщо не починати ніяких радикальних кроків, то курс гривні найближчим часом буде стабільний або буде незначно зміцнюватися.

Голова "Укрсоцбанку" додав, що гривня сьогодні на ринку коштує дорожче, ніж валютні ресурси. Він також нагадав, що кредити у валюті практично заборонені, тому попит на них також буде знижуватися.

Як повідомлялося, в останній тиждень гривні вдалося закріпитися на рівні близько 7,5 грн./дол. після падіння більш ніж у 1,5 рази з вересня.

Однак повільна девальвація національної валюти - на 5 коп. у день - продовжується під впливом перевищення попиту на валюту над її пропозицією на міжбанківському ринку.

Коментуючи вплив нового курсу на рівень неповернень валютних кредитів, голова банку "Фінанси і кредит" визнав, що кількість прострочених кредитів зростає, "але поки не катастрофічно".

На його думку, банкам разом з Нацбанком і урядом необхідно йти на реструктуризацію таких зобов'язань, рекапіталізацію іпотечних портфелів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: