Гривня може девальвувати до 8-8,5 гривень за долар?

Четвер, 11 грудня 2008, 14:54
 

Курс гривні утримається на рівні 7,5 грн./дол. до кінця 2008 року, однак у 2009 році вона може девальвувати до 8-8,5 грн./дол.

Так вважає заступник директора Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

Як повідомив він у ході семінару для ділової преси в середу в Києві, основними факторами зниження курсу гривні стали необхідність для вітчизняних компаній розраховуватися валютою за зовнішні позики, дефіцит торговельного балансу і попит з боку населення.

У той же час Устенко відзначив, що девальвація гривні послужила сприятливим фактором для економіки країни, оскільки потрібно було усунути дисбаланс між експортом й імпортом, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Реклама:

"Україна не може дозволити собі мати такий дефіцит платіжного балансу, що у 2009 році міг би скласти приблизно 30 млрдю дол.", - відзначив він.

При цьому заступник директора Міжнародного Фонду Блейзера повідомив, що на цей час цей показник переглядається убік зменшення.

На думку експерта, теоретично вихід з цієї ситуації - у жорсткості монетарної політики Нацбанком, підвищенні дисконтної ставки НБУ до рівня інфляції (24%).

У той же час, на його думку, подібний крок може "задавити" реальний сектор економіки.

Устенко підкреслив, що тільки правильна політика Нацбанку разом з Міністерством фінансів зможе стабілізувати курс гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!