"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Погашення валютних кредитів у гривні додасть збитків банкам

Четвер, 11 грудня 2008, 12:56
 

Голова Національного банку Володимир Стельмах допускає збільшення збитків банків у випадку прийняття запропонованих Міністерством фінансів заходів для недопущення зростання обсягу проблемних кредитів.

Про це голова НБУ сказав журналістам, пише видання "Дело".

"Оскільки кредитів (в інвалюті) більше, ніж депозитів, то, безумовно, вони (банки) будуть мати... збитки за схемою Віктора Михайловича (Пинзеника)", - сказав він.

За словами голови НБУ, оскільки, з погляду податкового законодавства, девальвація національної валюти призводить до збільшення доходів банків, то їхні зобов'язання із сплати податків повинні збільшитися.

Реклама:

При цьому схема, запропонована Міністерством фінансів, може призвести до збитковості фінустанов.

"(Відповідно до пропозицій Мінфіну), банки повинні списати (частину заборгованості позичальників) на збитки, тобто розділити відповідальність з боржниками... Але тоді потрібно буде входити в колізію із законодавством. Тому що податкове законодавство говорить про те, що якщо курс девальвував, то в банків (збільшився) доход", - сказав голова НБУ.

Серед ініціатив Мінфіну з недопущення зростання проблемних кредитів - надання позичальникам можливості погашати валютні кредити і відсотки по них у гривнях за курсом НБУ на момент погашення.

Як повідомлялося, Мінфін ініціює підписання меморандуму з НБУ і банками про недопущення зростання проблемних кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: