"Промінвестбанк" все-таки націоналізують?

Четвер, 11 грудня 2008, 12:03
 

НБУ повернувся до ідеї націоналізації "Промінвестбанку".

Брати Клюєви не змогли знайти гроші на капіталізацію "Промінвестбанку" (ПІБ), тому Нацбанк вирішив його націоналізувати, пише видання "Комерсант-Україна".

В НБУ відзначають, що не поспішають повідомляти про своє рішення, тому що зазнають тиску з боку можливих інвесторів.

При цьому правління НБУ вже підготувало пропозицію уряду рекапітилізівати ПІБ, тому що регулятор не має коштів для повернення депозитів вкладникам.

Реклама:

Правління Національного банку ввечері 9 грудня прийняло постанову, суть якої зводиться до націоналізації "Промінвестбанку", повідомило виданню джерело в правлінні.

За його словами, підставою для цього стала нездатність народних депутатів Андрія і Сергія Клюєвих провести додаткову емісію акцій ПІБа на 900 млн. грн.

"Першим пунктом документу вирішено рекомендувати тимчасовому адміністратору (заступнику голови НБУ Володимиру Кротюку) анулювати цю емісію у зв'язку з тим, що термін підписки на акції закінчився,- розповіли "Комерсанту".- Другим - рекомендувати тимчасовому адміністратору припинити пошуки можливих інвесторів серед приватних осіб, третім - рекомендувати Кабінету міністрів виступити інвестором банку. Ще є десять пунктів, що описують цю процедуру".

Інші члени правління НБУ відмовилися підтвердити цю інформацію. "Рішення не обнародуване, виходить, воно не прийняте,- заявив один з них.- Зранку (11 грудня) на сайті Нацбанку буде прес-реліз. З нього і довідаєтеся, що прийнято".

На питання, чому інформація так довго обнародується, ще один член правління НБУ відповів, що текст документу може бути змінений, тому що на голову НБУ Володимира Стельмаха здійснюється тиск.

"За прийняттям документу пішли дзвінки, і голова міг змінити своє рішення,- сказав він.- Ви ж знаєте, що депутати хочуть створити тимчасову комісію з перевірки діяльності НБУ, щоб люди, що хотіли забрати ПіБ, мали можливості".

Отримати коментарі братів Клюєвих в середу не вдалося. Володимир Стельмах не захотів коментувати ситуацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: