Загальний фонд держбюджету недоодержить через кризу 7 мільярдів

Понеділок, 1 грудня 2008, 14:23
 

Надходження до загального фонду державного бюджету України в листопаді виявляться на 3,18 млрд. грн. нижче запланованого, а в грудні план буде недовиконано на 3,87 млрд. грн.

Про це повідомило Міністерство фінансів України в понеділок, передає агентство "Інтерфакс Україна".

"На жаль, можна стверджувати, що в зв'язку з поразкою окремих секторів, через неможливість сплати податків відбувається невиконання доходів, за приблизними оцінками, - 7 млрд. грн. за два місяці", - цитує прес-служба слова міністра.

У той же час, згідно з даними Мінфіну, у січні-жовтні загальний фонд держбюджету було виконано з перевиконанням на 17,68 млрд. грн., у тому числі у вересні - на 2,85 млрд. грн., жовтні - на 1,83 млрд. грн.

Реклама:

Як повідомлялося, держбюджет України на 2008 рік затверджений з доходами 224,66 млрд. грн., у тому числі загального фонду - 177,51 млрд. грн., і граничним дефіцитом 18,82 млрд. грн., у тому числі загального фонду - 17,92 млрд. грн.

Уряд припускав, що перевиконання доходів за підсумками року дозволить йому забезпечити бездефіцитний бюджет і позбутися від необхідності фінансування в умовах відсутності приватизації і неможливості здійснювати запозичення.

У сформованій ситуації, на думку експертів, єдиним реальним джерелом фінансування є позики Міжнародних фінансових організацій (МФО) і випуск облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) з наступним їх викупом Національним банком.

У першій половині листопада Мінфін вже залучив близько 6 млрд. грн. за рахунок продажу ОВДП, що у підсумку виявилися в портфелі НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: