МВФ може не дати Україні другий транш

П'ятниця, 7 листопада 2008, 09:39
 

Міжнародний валютний фонд стурбований відмовою Верховної Ради підтримати відстрочку підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму з 2009 до 2011 року.

Про це в ефірі "5 каналу" сказав постійний представник МВФ в Україні Балаж Хорват, повідомляє "Українська правда".

"Це рішення Ради ускладнює ситуацію. Але не означає, що немає виходу", - сказав він.

Хорват зазначив, що для МВФ основним критерієм, який є умовою для виділення Україні другого траншу кредиту stand by, є збереження раніше обговореного з урядом показника дефіциту держбюджету.

Реклама:

"Основний критерій для наступного траншу - рівень бюджетного дефіциту. Якщо бюджетні витрати будуть більшими, то уряд має досягти дефіциту, що є в програмі, погодженій з МВФ", - сказав він.

Хорват підкреслив, що у випадку порушення Україною раніше досягнутих домовленостей про дефіцит держбюджету, МВФ залишає за собою право відмовитися від надання другого траншу кредиту stand by.

"Якщо дефіцит буде більшим, ніж ми погодили, тоді рада директорів МВФ може вирішити, що Україна не одержить наступний транш", - сказав він.

Постійний представник МВФ додав, що кредит буде наданий Україні на умовах процентної ставки, що плаває, і яка зараз складає близько 4% річних, із щоквартальним погашенням відсотків.

31 жовтня Рада затвердила першочергові антикризові заходи, однак усупереч побажанням МВФ не врахувала в даному документі норму про відстрочку підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму до 2011.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!