"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ризики стабільності України залишаються підвищеними

П'ятниця, 7 листопада 2008, 08:59
 

Схвалення радою директорів МВФ дворічного стабілізаційного кредиту Україні на 16,4 мільярдів доларів надає значну фінансову підтримку країні, однак ризики для кредитоспроможності держави зберігаються,

Так вважають в міжнародному рейтинговому агентстві Fitch Ratings, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Навіть з урахуванням кредиту МВФ, ризики макроекономічної і фінансової стабільності України залишаються підвищеними, у міру того як економіці треба буде пройти період непростих коректувань, у ході якого буде протестована готовність влади країни додержуватися програми МВФ", - відзначає директор в аналітичній групі Fitch по суверенним рейтингам Ендрю Кохун в прес-релізі агентства в четвер.

Fitch нагадує, що уряд України не має більшості в парламенті, а в країні тривалий час спостерігається політична нестабільність, що викликає сумніви щодо здатності політиків дотримуватися обраного курсу.

Реклама:

Крім того, президентські вибори наприкінці 2009 року можуть створити додатковий тиск на політиків убік відходу від узятих зобов'язань у проведеній політиці, відзначається в документі, вважає агентство.

Fitch відзначає, що доларизація банківської системи України (51% кредитів номиновано в іноземній валюті) впливає га валютні ризики макроекономічної і фінансової стабільності країни.

На його думку, істотний розмір пакету підтримки з боку МВФ необхідно оцінювати на тлі великих потреб України в зовнішньому фінансуванні на 2009 рік.

На кінець червня 2008 року короткострокова заборгованість приватного сектору України склала 28 млрд. дол., і, за оцінками Fitch, українським позичальникам може знадобитися рефінансувати довгострокові запозичення з термінами погашення в 2009 році на 19 млрд. дол.

Fitch відзначає, що та сума, що буде надана МВФ відразу (4,5 млрд. дол.), не відновить усі втрати резервів країни за жовтневий період нестабільності валютного курсу, що склали 6 млрд. дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: