"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко задоволений, але вимагає від банків більшого

Четвер, 6 листопада 2008, 13:28

Президент Віктор Ющенко вважає, що ситуація у фінансовій системі України стабілізується, але уряд і Національний банк повинні ще багато зробити для її підтримки.

На цьому він наголосив у четвер під час зустрічі з керівниками уряду, Національного банку України та банківських установ, повідомляє прес-служба президента.

"Я задоволений діями банківської системи, діями НБУ за останні дні три-п'ять днів. Ми дійсно вжили ряд системних кроків", - сказав Ющенко, підсумовуючи результати роботи, проведеної з часу попередньої наради.

Президент констатував, що банківській системі вдалося справитися з першим, найгіршим викликом - панічними настроями, пов'язаними із валютою, відтоком депозитів. Він зазначив, що вдалося стабілізувати ситуацію з ліквідністю банківської системи та валютним курсом.

Реклама:

"В останні п'ять днів ми утримуємо зрозумілу валютно-курсову позицію. Думаю, що зрозумілою є і політика НБУ, коли треба було після обвалів 30 жовтня формувати масову інтервенцію на ринку. Переконаний, що це був продуманий, правильний крок НБУ", - наголосив він.

"Ми подали правильні, своєчасні сигнали ринку", - сказав Ющенко.

Водночас президент наголосив, що від банківської системи вимагається більшого.

Ющенко окреслив три головних завдання, які на найближчий час він ставить перед НБУ.

Перша - повернути повну довіру до банківської системи і зробити з неї потужний механізм підтримки національної економіки.

"Банківська система як ніколи готова для обслуговування інтересів вкладників. Ми засвідчуємо, що вона знаходиться в оперативній стабільності і забезпечує виконання всіх операцій. Ми ще раз апелюємо до вкладника триматися узгодженої, продуманої поведінки, яка найбільше збереже його фінансовий ресурс", - сказав президент.

По-друге, наголосив Ющенко, банки як контори, які обслуговують підприємства в сенсі виплати заробітної плати, проведення платежів - це тільки одна із їхніх функцій. Відтак, сьогодні потрібно суттєвим чином активізувати функцію кредитування економіки.

По-третє, президент звернув увагу на роль банківської системи у вирівнюванні платіжного балансу. До кінця цього року, зазначив Ющенко, вдасться без особливих проблем впоратися із питаннями запозичень, взятих корпоративним сектором на зовнішніх ринках.

За його словами, з приводу обслуговування такого боргу в 2009 році також немає особливих небезпек. Однак залишається проблемою негативне сальдо торгівлі. Ющенко поставив завдання, щоб інструментами як урядової, так і фінансової політики було вирівняно ситуацію з платіжним балансом.

"Мета сьогоднішньої наради: на найближчі сім днів - два тижні сформувати аналогічний план дій, на що повинен звернути увагу уряд, НБУ, банківська система, які зміни нам треба зробити у фінансово-торговельній політиці, щоб загальна політика економічної стабілізації набирала динаміку", - сказав Ющенко.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!