"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко хоче, щоб Тимошенко віддала кожну четверту гривню

Четвер, 6 листопада 2008, 12:59

Президент Віктор Ющенко просить уряд терміново вирішити проблеми заборгованості із зарплати.

Про це йдеться в листі президента у зв'язку із ситуацією, що склалася в країні з накопиченням заборгованостей із виплати заробітної плати. Ющенко нагадує, що тільки у вересні 2008 року обсяги заборгованості збільшилися на 22 відсотки і досягли 850 мільйонів гривень, перевищивши рівень початку 2007 року.

Президент висловлює особливе занепокоєння зростанням з початку 2008 року майже вдвічі боргів економічно активних підприємств. Статистика свідчить, що у 24 регіонах понад 70 відсотків боргу діючих підприємств є боргами поточного року. Кількість працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, зросла більш ніж удвічі і становить понад 260 тис. осіб, йдеться в повідомленні прес-служби президента.

На частку економічно активних державних підприємств припадає кожна четверта невиплачена гривня, що свідчить про неспроможність керівників органів державної влади своєчасно та ефективно впливати на ситуацію, зазначається в повідомленні.

Реклама:

"На жаль, конституційне право на своєчасне одержання заробітної плати не забезпечується і на державних підприємствах, борги яких з початку 2008 року також зросли", - констатує президент.

Погашено борги лише на підприємствах міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і більш як удвічі зменшено їх обсяги на підприємствах Мінагрополітики. Водночас стрімко зросла заборгованість на підприємствах Мінвуглепрому (у 5 разів), Міноборони (в 1,8 разу) та Мінпромполітики (в 1,4 разу).

Президент нагадує, що неодноразові звернення голів місцевих державних адміністрацій до керівників міністерств та інших центральних органів виконавчої влади щодо вжиття заходів реагування до керівників підприємств та організацій, що перебувають у сфері їх управління, позитивних результатів не дали.

На думку Ющенка, уряд випустив з-під контролю одне з найбільш соціально важливих питань і не вживає дієвих заходів щодо його вирішення.

"З огляду на зазначене та з метою створення всіх належних умов для повного погашення заборгованості із заробітної плати діючих підприємств наполягаю на терміновому розгляді цього питання на засіданні уряду 12 листопада 2008 року з прийняттям конкретних та ефективних рішень", - йдеться у листі президента до керівника уряду.

Про прийняті рішення прем'єр має особисто інформувати президента та засоби масової інформації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!