"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

З нового року валюту можна буде міняти тільки в банках?

Четвер, 6 листопада 2008, 12:42
 

З 1 січня 2009 року в Україні зникнуть обмінні пункти - валютою можна буде торгувати тільки через каси банків.

Як пише газета "Комерсант-Україна", НБУ висунув банкам вимогу "вжити організаційно-правових заходів, щоб з 1 січня 2009 року перейти на торгівлю готівковою іноземною валютою винятково через власні каси".

Фактично НБУ зобов'язав банки розірвати угоди з партнерами, які працюють в обмінних пунктах за агентськими угодами.

Ця постанова була ухвалена наступного дня після того, як НБУ заснував "відкритий валютний ринок", на якому юридичні особи прямо виставляють бажані курси купівлі й продажу валюти. Уповноважені ними банки не мають права їх змінювати, а також радити клієнтам інші курси.

Реклама:

У листі від 4 листопада перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов дозволив банкам тільки щодня інформувати клієнтів про офіційний курс гривні до іноземних валют і індикативні показників інтервенції Нацбанку.

А 3 листопада в листі регулятор заборонив банкам анулювати подану в НБУ заявку на купівлю/продаж валюти. Утім, у НБУ вважають, що клієнти повинні навчитися виставляти "правильні" курси.

"Система працює без збоїв, просто банки повинні поступитися своїм прибутком, і ринок працюватиме нормально. Учора, наприклад, міжбанк закрився практично без нашої участі", - запевняють у департаменті валютного регулювання НБУ.

5 листопада Нацбанк посилив правила валютообмінних операцій. "Установити, що на готівковому валютному ринку уповноважені банки встановлюють курс продажу наявної валюти не вище офіційного курсу гривні до валют, що встановлюється НБУ", - говориться у відповідній постанові НБУ.

Ціна купівлі готівкової валюти, відповідно до документа, може встановлюватися банками у межах 3% нижче ціни продажу готівкової валюти. Банки не мають права змінювати курс протягом робочого дня і зобов'язані в той же день продати куплену валюту.

"У випадку відсутності попиту на наявну валюту її продаж має бути відкоректований на наступний робочий день відповідним курсом продажу валюти за гривні убік зниження", - пояснюють у НБУ. Ці правки внесені в антикризову постанову, у якій вже немає норми про граничну відмінність курсів купівлі/продажу готівкової валюти банками у 5%.

Дилери називають дії НБУ "знищенням валютного ринку України", відмовляючись коментувати їх офіційно, бо регулятор може позбавити рефінансування їхні банки. "Ви ж знаєте, як чутливий до критики банкірів Стельмах", - сказав керівник департаменту одного з найбільших банків, нагадавши, що за дзвінком із НБУ були звільнені декілька менеджерів.

Представники банків з іноземним капіталом теж утримуються від коментарів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!