Євро падає через очікування зниження ставки ЄЦБ

Четвер, 6 листопада 2008, 09:27
 

Курс євро знижується через очікування, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) продовжить найбільш агресивне скорочення базової процентної ставки у своїй майже 10-літній історії,

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

ЄЦБ зменшить основну ставку рефінансування на 0,5 процентного пункту - до 3,25% річних, у четвер, щоб вплинути на економічне зростання в єврозоні, очікують економісти.

Японський ЦБ, швидше за все, не зможе зупинити зростання курсу ієни до максимуму за 13 років, прогнозують провідні валютні трейдеры світу.

Реклама:

Євро на 8:13 у четвер коштував 1,2842 дол. проти 1,2957 дол. на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку. Курс євро відносно японської валюти знизився до цього часу до 125,56 ієни проти 126,89 ієни в середу.

Вартість долара відносно ієни знизилася до 8:13 у четвер до 97,78 ієни в порівнянні з 97,94 ієни ввечері в Нью-Йорку в середу.

"ЄЦБ може продовжити зниження ставок протягом наступного року, що призведе до падіння євро", - вважає валютний дилер Okasan Securities Co. Цутому Сома.

ЄЦБ оголосить про своє рішення о 14:45 у четвер, о 15:30 голова Європейського Центробанку Жан-Клод Тріше проведе прес-конференцію. 8 жовтня ЄЦБ знизив базову ставку на 0,5 процентного пункту (до 3,75%) у рамках скоординованих дій головних центральних банків світу.

Зростання долару може бути обмежено у зв'язку з погіршенням економічної ситуації в США. У п'ятницю будуть опубліковані статистичні дані про рівень зайнятості і споживчого кредитування в Сполучених Штатах у жовтні.

Deutsche Bank AG, UBS AG, Barclays Plc прогнозують, що ієна продовжить зростати швидкими темпами відносно основних світових валют, оскільки інвестори виходять з угод carry trade.

Попит на японську нацвалюту звичайно зростає, коли інвестори побоюються ризиків на інших ринках, втрачають інтерес до більш дохідних валют і скорочують обсяги операцій carry trade, що звичайно проводяться за рахунок більш дешевої ієни.

Для операцій carry trade беруться в борг грошові кошти в країнах з низькою процентною ставкою і здобуваються активи з більш високою прибутковістю, за рахунок цього спреду інвестори отримують прибуток.

При цьому вони ризикують тим, що зміна кон'юнктури на світових валютних ринках позбавить їх цього прибутку. Ставка в Японії знаходиться на рівні 0,3% річних, в єврозоні вона складає 3,75%, в Австралії - 5,25% і в Новій Зеландії - 6,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: