"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коливання гривні до кінця року можуть скласти 5-7%

Вівторок, 4 листопада 2008, 21:31

Девальвація гривні, що сталася в останні місяці, близька до середнього значення девальвації в інших постраждалих від міжнародної фінансової кризи країнах, що дозволяє прогнозувати відносну стабільність національної валюти в короткостроковій перспективі, вважає глава Верховної Ради України Арсеній Яценюк.

"Ми знаходимося в стандартних параметрах світової девальвації. Той рівень валютообмінного курсу, який зараз є, може ще мінятися плюс-мінус 5-7% до кінця поточного року, що не є критичним значенням", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Яценюк уточнив, що в середньому девальвації національних валют склали 30-40%, тоді як курс гривні знизився на 25%.

Голова парламенту підкреслив, що в даний час ключовим питанням є розробка і проведення комплексу заходів зі стабілізації ситуації на вітчизняному фінансовому ринку і в цілому в економіці.

"У когось складається враження, що курс - це передумова економічної нестабільності. Зовсім немає. Ось якщо ми начудували перед цим, то курс валиться, а не з точністю до навпаки", - відзначив Яценюк.

Одночасно він назвав помилковим рішення НБУ відмовитися від викупу валюти на ринку влітку цього року, коли гривня зміцнилася. На його думку, це дозволило б поповнити валютні резерви на $7-10 млрд, упевненіше відчувати себе в умовах послаблення національної валюти восени, поповнити ринок ліквідністю і отримати додатковий прибуток.



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: